helpt knie tapen bij knie pijn

Helpt knie tapen tegen knie pijn?

Je ziet het steeds vaker, tape om bepaalde gewrichten of spieren om te kunnen herstellen van een blessure, maar helpt het ook echt?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk aan wie je het vraagt. Wij vinden dat het werkt, maar het probleem niet altijd hoeft op te lossen.

Wanneer helpt knie tapen?

Als je door een plotselinge onverwachte overbelasting een blessure oploopt, dan kan tapen zeker helpen. Als je bijvoorbeeld door een botsing (contact) een te hoge belasting van je gewricht krijgt en daardoor een blessure oploopt, kan het zeker helpen bij het herstel.

Het tape zorgt ervoor dat je een stabieler gevoel houdt in je knie en dat de spieren, pezen en banden wat minder belast worden. Hierdoor kunnen ze beter herstellen en zal je eerder van je klachten af zijn.

Knie tapen bij overbelasting

Als knie klachten ontstaan door structurele overbelasting, dus niet door een botsing of verkeerd landen, dan heeft tapen minder zin. Het effect blijft hetzelfde, je zult de spieren, pezen en banden wat ontlasten waardoor die sneller kunnen herstellen, maar de oorzaak wordt niet opgelost. Er is dus een grote kans dat de klachten later weer terugkomen om dat de belasting nog steeds te hoog is.

Hoe verlaag je overbelasting van je knie?

Overbelasting betekent dat je belasting te hoog is. Je belasting van je knie is dus hoger dan je knie prettig vindt of aankan. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je knie is niet sterk genoeg
  • Je andere gewrichten in je been zijn niet sterk genoeg waardoor je knie meer moet compenseren
  • Je bent te zwaar

Als je te zwaar bent, dan is het logisch dat je knie meer belast wordt dan wanneer je een gezond gewicht hebt, afvallen kan dan een oplossing zijn.

Afvallen is niet altijd makkelijk, en duurt ook vaak lang. Het sterker maken van je knie, maar ook van de andere gewrichten in je been (enkel en heup) is een oplossing die sneller resultaat kan geven.

Door je knie sterker te maken zorg je ervoor dat je knie ene hogere belasting aan kan, en dus minder snel overbelast kan raken. Uiteraard kun je door een botsing of verkeerd landen nog steeds een blessure oplopen, dat voorkom je nooit, maar je kunt wel veel voorkomen door te zorgen dat de juiste spieren, pezen en banden sterker worden en gewend zijn om een hogere belasting aan te kunnen.

Eigenlijk is het sterker maken van je knie voor iedereen aan te raden, of je nu klachten hebt of niet, voorkomen is beter dan genezen!

 

4 beste oefeningen tegen kniepijn

Achteruit lopen tegen kniepijn