enkel sterker maken

Enkel sterker maken

Enkel Sterker Trainen

Je enkel is een gewricht die veel kracht aan moet kunnen. Je volledige gewicht steunt erop tijdens het lopen, rennen en springen. Bij springen is de kracht een veelvoud van je lichaamsgewicht. Dit kan wel 5x je lichaamsgewicht zijn.

Dan zijn sterke enkels nodig om die kracht aan te kunnen zonder een blessure op te lopen. Je enkel sterker maken is eenvoudiger dan je zou denken.

Gevolg zwakke enkels

Als je zwakke enkels hebt, zal je vaker pijn ervaren tijdens sporten of zelfs gewoon tijdens het wandelen.

Een ander gevolg is dat de knie meer zal moeten opvangen, omdat de enkel dat niet meer kan. Dit kan dus naast enkelproblemen kun je ook kniepijn krijgen als gevolg van zwakke enkels.

Sporten wordt vaak een hele opgave omdat de pijn steeds weer terugkomt of zelf aanhoudt in rust.

 

Download ons gratis trainingsprogramma waarmee jij sterkere enkels kunt trainen!

  Spierversterkende oefeningen voor je enkel, enkels trainen!

  De spieren in je enkel sterker maken kan ervoor zorgen dat je minder last hebt of dat zelfs de klachten volledig verdwijnen.

  Bij veel mensen ontstaan zwakke enkels door eerdere enkelblessures zoals gescheurde enkelbanden (door je enkel gaan). De pezen en banden zijn dan opgerekt en beschadigd. Herstel duurt dan een aantal weken tot een aantal maanden. Daarna is de kracht voor ene groot deel verdwenen omdat de enkel weinig tot niet gebruikt is.

  Van de fysio krijg je vaak oefeningen waarbij je de kracht rustig weer gaat opbouwen. Balans oefeningen om de banden te activeren en andere oefeningen waarbij je vaak op één been staat.

  Het duurt vaak erg lang voordat je enkels sterker zijn geworden en je weer normaal kunt sporten. Maar er zijn oefeningen die sneller resultaat geven en beter op te bouwen zijn waardoor je echt sterker gaat worden dan voor een eventuele blessure.

  Met ons trainingsprogramma bieden we je een aantal eenvoudige oefeningen (waar je wel een Shin Trainer voor nodig hebt) waarmee je je enkels echt sterker kan trainen!

  Nooit meer door je enkel gaan?

  Met sterke enkels is het risico om door je enkel te gaan een stuk minder, maar 100% voorkomen kun je het niet. Als je verkeerd landt, op een voet of in een kuiltje, kun je natuurlijk nog steeds door je enkel gaan.

  Mijn ervaring is dat wanneer je je enkels sterker hebt getraind, het herstel wel een stuk sneller gaat. Hierover heb ik ook een blog geschreven (klik hier om die te lezen)

  Ik was in december 2021 flink door mijn enkel gegaan, voorheen zou dat een aantal maanden duren voordat “normaal” bewegen weer pijnloos zou zijn. Nu was ik na enkele weken weer in staat om “normaal” te functioneren en kon ik vrij snel erna ook weer starten met sporten.

  Nooit meer door je enkel gaan bereik je dus alleen door niet te bewegen. En dat is niet wat jij wilt.

  Je kunt het risico en de mogelijke schade wel beperken. Ook geven sterkere enkels je meer vertrouwen waardoor je minder geremd wordt tijdens het sporten.

  Download ons gratis trainingsprogramma waarmee jij sterkere enkels kunt trainen!

    

   Meest gestelde vragen over enkel training

   Hoe train je zwakke enkels?

   Zwakke enkels kun je heel goed trainen. Het is een gewricht die aan alle kanten sterker moet worden, dus de achterkant (achilles) zijkant en voorkant (tibialis).

   Enkelstabiliteit trainen, hoe doe je dat?

   Met de Shin Trainer Solo train je veel meer op balans en stabiliteit doordat bij het ronddraaien van je enkel het gewicht zorgt voor meer uitdaging.

   Welke spieren zorgen voor stabilisatie enkel?

   Zowel de kuitspier als de Tibialis zijn zeer belangrijk.

   Hoe train ik mijn enkelbanden?

   Je enkelbanden zijn verbonden aan de tibialis. Deze spier kun je prima trainen met een Shin Trainer. Door deze spier sterker te maken, train je ook alle pezen en banden.

   Welke oefeningen bij gescheurde enkelband?

   De Shin Trainer biedt hele effectieve oefeningen om de enkelbanden te trainen, ook na gescheurde enkelbanden. uiteraard zal eerst de blessure moeten genezen, maar daarna kun je heel goed sterker trainen

   Hoe versterk ik mijn enkelbanden?

   Enkelbanden kun je heel goed sterker trainen met een Shin Trainer. Hiermee leg je de focus op de tibialis en de enkelbanden. Meer gewicht maakt je enkels echt sterker!

   Wat te doen bij zwakke enkelbanden?

   Zwakke enkelbanden kun je goed trainen. Start met ons gratis enkel programma om sterkere enkels en enkelbanden te krijgen!