Hoe verbeter je je enkel mobiliteit?

Als je enkel mobiliteit beperkt is dan merk je dat vaak bij bepaalde oefeningen zoals de squat. In het dagelijks leven en tijdens het sporten zelf merk je hier eigenlijk niet zoveel van. Je merkt het pas als je aan de slag gaat om je mobiliteit van je enkel te verbeteren.

Vooral na een enkelblessure merk je dat de mobiliteit erg beperkt is. het Erasmus MC in Rotterdam heeft voor patiënten een aantal oefeningen en richtlijnen opgesteld die effectief zijn om te doen na een enkelblessure.

Hoe verbeter je je enkel mobiliteit? enkel mobiliteit verbeteren

Als je kijkt naar deze oefeningen dan zie je dat het gaat om 2 hoofdbewegingen en 1 draaibeweging. De hoofdbewegingen zijn de voet omlaag duwen (op verschillende manieren, hiermee train je de kuitspier en Achilles), en naar je toe trekken (hiermee train je de voorkant je van onderbeen, je scheenbeen, Tibialis). Het ronddraaien is vooral voor de voorkant en zijkanten van je enkel.

Enkelmobiliteit verbeteren door extra weerstand

Bij deze oefeningen zie je dat er weinig weerstand wordt gebruikt. Dat is in de eerste periode na een blessure altijd goed om te doen. Zorg dat de beweging pijnvrij gedaan kunnen worden voordat je de belasting opvoert. Voor de kuitspier en Achilles geldt dat je daar eenvoudig extra gewicht aan kunt toevoegen, zorg wel dat je de volledige beweging blijft doen en dus ook zo diep als mogelijk zakt omlaag. Zet de voorkant van je voet op een randje zodat je wat stretch krijgt in je kuit en kom daarna zo hoog als mogelijk in een rustige gecontroleerde beweging.

Met de Shin Trainer Solo kun je de beweging naar je toe halen en de rondjes draaien perfect opvoeren in belasting. Je kunt gewicht toevoegen en zo steeds sterker worden.

Hoe verbeter je je enkel mobiliteit? enkel mobiliteit verbeteren shin trainer solo

Ook de mobiliteit wordt dan steeds beter. Dit komt doordat je de volledige beweging probeert uit te voeren. Je hangt dus helemaal omlaag en trekt zover als je kunt omhoog. De voorkant van de enkel, waar vaak de beperking zit als het gaat om mobiliteit, wordt hierdoor soepeler en sterker tegelijk.

Je kunt ook de rondjes draaien met extra gewicht, dus is vooral voor de zijkanten van je enkel een hele effectieve oefening. Je zal merken dat je enkel een veel betere balans gaat krijgen, sterker aanvoelt en meer mobiliteit krijgt. Die mobiliteit gaat je weer helpen in je squat en andere oefeningen.

Wat zeggen andere over verbeteren enkelmobiliteit?

We kunnen er een lang verhaal van maken, maar onderstaande review van één van onze klanten uit Utrecht zegt genoeg:

” De Shin Trainer is simpel, maar een ‘must have’ in de gym. Het trainen van de tibialis (spier op het scheenbeen) wordt vaak vergeten, maar kan voor veel mensen een enorm verschil maken in hun beweging.

Wij gebruiken de Shin Trainer om de onderbenen sterker te maken voor onder andere hardlopers, maar ook voor het verbeteren van de enkelmobiliteit.

Een verminderde enkelmobiliteit zien wij tegenwoordig erg veel voorkomen. Dit heeft invloed op hoe het lichaam beweegt. Zo zie je bijvoorbeeld problemen ontstaan bij het squatten. Het is lastig om dan rechtop te blijven. Een veelgebruikte oplossing is de hakken verhogen om dit te compenseren, maar hiermee pak je niet de oorzaak van het probleem aan. Door de tibialis sterker te maken zie je vaak snel een verbetering in de enkelmobiliteit en daardoor een betere squat. De Shin Trainer is daarvoor echt een uitkomst. Je kunt enorm makkelijk de tibialis trainen en erop letten dat je dit progressief.

Wanneer je dus problemen hebt met enkelmobiliteit of gewoon graag hardloopt dan is een Shin Trainer echt onmisbaar. ”

Ruben, Undisputed Utrecht