Knie kraakt bij buigen, wat kan je er aan doen? pexels kindel media 7298467 scaled

Knie kraakt bij buigen, wat kan je er aan doen?

Waarom kraken onze knieën?

Er zijn veel redenen waarom onze knieën kunnen kraken als we ze buigen. Het kan te wijten zijn aan de manier waarop onze botten zijn gestructureerd, of aan een verlies van kraakbeen in het kniegewricht. Het kan ook worden veroorzaakt door een verwonding aan de ligamenten of pezen rond de knie.

Als de druk op de knieschijf groter wordt dan wordt het kraakbeen belast, en kan er een geluid van een knikkende knie ontstaan. Zolang het kraken pijnloos is, is er geen reden om je zorgen te maken. Een knakkende knie waarin je wat stijfheid voelt kan wat geluid maken.

In de meeste gevallen is krakende knieën niet iets om je zorgen over te maken. Als het kraken echter gepaard gaat met pijn, zwelling of instabiliteit, kan dit een teken zijn van een ernstiger probleem en moet u een arts raadplegen.

Vaak is het krakende geluid sterker hoorbaar als de spieren en pezen nog koud zijn.

Is het normaal dat je knieën kraken als je buigt?

De meeste mensen hebben op een gegeven moment het kraken of knallen van hun knieën ervaren. Het is meestal niets om je zorgen over te maken en is gewoon het geluid van gasbellen die vrijkomen uit de met vloeistof gevulde zakjes die je gewrichten beschermen. Als u echter daarbij pijn ervaart samen met het kraken, kan dit een teken zijn van artritis of een andere aandoening en moet u een arts raadplegen.

Andere symptomen waar je op moet letten en een arts moet raadplegen zijn, instabiel gevoel, ook pijn als u niet beweegt.

Wat gebeurd er bij krakende knieën?

Bij krakende knieën, en andere krakende gewrichten, zijn het vaak kleine gasbellen in het gewrichtsvloeistof aanwezig in de knie die het geluid eigenlijk veroorzaakt.

De knie is een bijzonder gewricht, als deze warm is kan deze soepel bewegen, zonder krakende knieën. Teveel spierspanning en een slechtere doorbloeding kn ervoor zorgen dat de knieën gaat knakken.

Wanneer kan je knie kraken?

Er zijn veel redenen waarom uw knie kan barsten als u hem buigt. Het kan te wijten zijn aan een plotselinge verandering in temperatuur, zoals op een koude dag van een warme kamer naar buiten gaan. Het kan ook te wijten zijn aan een verwonding, ziekte of artritis. In sommige gevallen kan uw knie barsten door slijtage van het kraakbeen.

Als u kniepijn ervaart en uw knie kraakt, is het belangrijk om naar een arts te gaan. Zij kunnen de oorzaak van uw pijn bepalen en u behandelopties bieden. Als uw pijn ernstig is, heeft u mogelijk een operatie nodig om de schade te herstellen.

U kunt kniescheuren helpen voorkomen door op een gezond gewicht te blijven, regelmatig te sporten en schoenen te dragen die uw voeten en knieën ondersteunen.

krakende knieën traplopen

Als je een krakende knie hebt bij het traplopen, ben je niet de enige. Veel mensen ervaren dit symptoom, het hoeft niet schadelijk te zijn, het klinkt wel vervelend.

Als er pijn tijdens het traplopen voelbaar is, dan kan het ernstiger zijn en adviseren we je om een arts te bezoeken.

krakend geluid tijdens squat

Veel mensen ervaren een krakend geluid in hun knieën wanneer ze hurken. Hoewel dit alarmerend kan zijn, is het meestal ongevaarlijk. Het geluid wordt veroorzaakt door de beweging van gasbellen in de gewrichtsvloeistof. Dit is niets om je zorgen over te maken en duidt niet op schade aan het gewricht.

krakende knie tijdens fietsen

Ook tijdens het fietsen kan je een knakkend gevoel en geluid ervaren. Vaak komt dit doordat je pezen en knieschijf in je gewricht even op de juiste plek moeten komen. Vaak is het ook alleen in het begin, en daarna zijn de klachten verdwenen.

Als er wel pijn aanhoudt dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

krakende knie tijdens buigen

Er zijn een paar redenen waarom je knie een krakend geluid kan maken als je hem buigt. Een mogelijkheid is dat u los kraakbeen in uw gewricht heeft. Dit kan gebeuren naarmate u ouder wordt en is meestal geen reden tot ongerustheid. Een andere mogelijkheid is dat u vocht in uw gewricht heeft, wat ook kan leiden tot kraken.

Veroorzaakt het kraken van je knieën schade?

Kniekraken is een veelvoorkomend fenomeen en veel mensen maken zich zorgen dat het hun gewrichten kan beschadigen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het kraken van je knieën schade veroorzaakt. Het kan zelfs gunstig zijn, omdat het kan helpen om de druk in de gewrichten te verlichten en de flexibiliteit te vergroten.

Dus als je je zorgen maakt over het beschadigen van je knieën door ze te kraken, doe dat dan niet. U hoeft zich geen zorgen te maken – het is volkomen veilig. En als je merkt dat het je enige verlichting van pijn of stijfheid geeft, des te beter!

Geeft het kraken echter een scherpe pijn, dan is het raadzaam een arts te bezoeken.

Hoe u kunt voorkomen dat uw knieën kraken als u buigt?

Wanneer u uw knieën buigt, kan de kracht van uw lichaamsgewicht ervoor zorgen dat het kniegewricht een krakend geluid maakt. Dit wordt crepitus genoemd en is meestal ongevaarlijk.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je knieën kraken als je ze buigt:

-Een gezond gewicht behouden. Overgewicht legt extra druk op de knieën, wat kan leiden tot kraken.

-Draag ondersteunende schoenen. Schoenen die een goede ondersteuning en demping van de voetboog bieden, kunnen de druk op de knieën helpen verminderen.

-Versterk de spieren rond het kniegewricht. Sterke spieren helpen het kniegewricht te stabiliseren en een deel van de druk weg te nemen.

-Strek regelmatig.

Oefeningen tegen krakende knie

Er zijn een aantal oefeningen die kunnen helpen om het krakende geluid bij het buigen van de knie te verminderen of te elimineren.

Een goede oefening is om eenvoudig het been volledig te buigen en te strekken terwijl u op uw rug ligt. Dit helpt bij het strekken en versterken van de spieren en pezen rond het kniegewricht, wat kan helpen het krakende geluid te verminderen. Het zorgt er ook voor dat het gewrichtsvocht in de knie overal zijn werk kan doen.

Deze oefening kun je steeds wat zwaarder maken door op de grond te gaan staan, je vast te houden aan een tafel of deurkozijn, en volledig door je knieën te zakken. Je komt dat op je hurken, je hak komt van de grond. Ga niet dieper dan je pijnloos kunt doen. Ook moet je sterk genoeg zijn om weer omhoog te komen. Door een tafel vastte houden of aan beide zijde een stoel te plaatsen, kunnen je armen helpen om weer omhoog te komen.

Als je sterk genoeg bent, kun je het ook zonder hulp doen en eventueel extra gewicht toevoegen.

Een makkelijk hulpmiddel is een Slant Board. Hierdoor hoef je niet op alleen je tenen te staan en heb je minder last van balansproblemen.