shin splint oefeningen scheenbeen pijn tibialis anterior overbelasten scheenbeenspier

Tibialis Anterior overbelasten scheenbeenspier

De tibialis anterior is de voorste scheenbeenspier. De spier met pezen loopt vanaf de knie tot de tenen en zorgt ervoor dat je je voeten omhoog kan trekken.

Als je deze beweging uitvoert, dan zie je op je scheenbeen de spieren aanspannen. De spier heeft een belangrijke rol zodat je voet niet meteen op de grond klapt na een stap of sprong. Het vangt een groot deel van de klap op waardoor je normaal gesproken geen pijn krijgt in je gewrichten.

Tibialis anterior overbelasting

Als we praten over het overbelasten van de tibials anterior dan noemen we dat ook wel Shin Splints.

Klachten treden vaak op tijdens het sporten en kunnen lang aanhouden. De scheen is dan een pijnlijke plek met stekende pijn. Er zijn verschillende oorzaken van deze pijnklachten zoals slecht schoeisel of te lange of te zware belasting. Deze blessure komt vaak voor bij sporten als hardlopen, wandelen, voetbal en basketbal.

Vaak hoor je deze klachten bij bergafwaarts wandelen of hardlopen of bij mensen die veel springen bij sporten als basketbal. De belasting wordt dan veel hoger waardoor overbelasting een risico wordt.

De meest voorkomende oorzaak is overbelasting.

Overbelasting ontstaat doordat er een verhoogde druk komt te liggen op de tibials anterior. Zodra symptomen merkbaar zijn is relatieve rust een goede oplossing.

Maar als de klachten langer aanhouden, dan zal herstellen ook langer duren. Je onderbeen is pijnlijk aan de voorzijde bij de aanhechting van de pees aan de botten. Het kan voelen als een ontsteking.

Scheenbeenspier pees ontstoken

Een ontsteking is eigenlijk niet de juiste benaming, want er is geen daadwerkelijke ontsteking. Het kan wel zo zijn dat het peesweefsel een zwelling laat zien.

Er is wel duidelijk irritatie tussen peesweefsel en bot. Dat veroorzaakt de pijn klachten. Herstel kan lang duren, vaak eerst door rust te nemen. De klachten zullen dan verminderen.

Behandeling overbelasting voorste scheenbeenspier

Rust is in de eerste periode aan te raden. De klachten verminderen hierdoor waarna je aan de slag kunt gaan met oefeningen om de scheenbeenspier sterker te maken.

Bij deze oefeningen gaat het er om dat je de verschillende fases meeneemt. Dus volledig rekken en volledig aanspannen. Je beweegt je voet dus helemaal omlaag en weer omhoog.

Draaiende bewegingen waardoor je een afwijkende stand van de voeten krijgt, is goed om te doen. Zo maak je je enkels in zijn geheel sterker.

In de eerste periode zal je merken dat je tijdens de oefeningen een uitstralende pijn kunt ervaren. Het is verstandig om niet teveel meteen te gaan doen, maar geleidelijk op te bouwen.

Als je merkt dat de klachten verminderen of wegblijven en de trekkracht van je tibialis anterior groter wordt, kun je eventueel de oefeningen zwaarder maken.

Wij bieden met de Shin Trainer Pro een tool aan die je hierbij kan helpen. Met de Shin Trainer Pro kun je gewicht toevoegen aan de beweging waardoor je geleidelijk de belasting kunt opbouwen. Door een hogere belasting maak je de tibialis anterior sterker. Hierdoor heb je minder kans op klachten of overbelasting.

Tibialis Anterior Trainen

Door je tibialis anterior te trainen kun je zorgen dat een hogere belasting niet de oorzaak zal zijn van overbelasting. Je spier kan deze belasting namelijk prima aan.

Net als de andere spieren in je lichaam die je traint om je prestaties te verbeteren is ook de tibialis anterior een spier die goed is om te trainen zodat je blessures kunt voorkomen.

Bijkomend voordeel is dat de enkel sterker wordt met de Shin Trainer Pro. Hierdoor heb je minder risico om door je enkel te gaan. Als het toch gebeurd zal herstel minder lang duren.