knakkende knie

Knakkende knie, hoe kom je er vanaf?

Wat is een knakkende knie?

Bij het buigen van de knie komt er een knakkend geluid vrij. Dat is soms goed hoorbaar, maar hoeft niet kwalijk te zijn. Al is dat niet te zeggen aan het geluid, het is vooral belangrijk om te kijken waardoor je knie dat geluid maakt. Een knakkende knie komt veel voor.

Je knie is een complex gewricht, er lopen veel banden en pezen in, zit kraakbeen in, een knieschijf en gewrichtsvocht (dat heeft elk gewricht)

Vaak komt het knakkende geluid van het vocht en mogelijk een luchtbelletje die in het gewricht zit. Door beweging en druk verplaatst zich dit en kan er een knak geluid volgen. Het kan ook zijn dat een pees of band niet helemaal op de juiste plek zit (door een vreemde beweging bijvoorbeeld), het terugschieten kan dan ook een knakkend geluid geven. Het kan ook zijn dat het kraakbeen in je knie in kwaliteit achteruit gaat, dat noemen we Atrose. Dit is wat serieuzer omdat dit na verloop van tijd ook pijn kan geven, dan is je kraakbeen dusdanig minder geworden dat bot elkaar kan gaan raken, en dat doet zeer.

Als je knie knakt bij lopen kan het zijn dat er gewoon even iets niet helemaal goed zit. Soms helpt het dan om de knie een paar keer volledig te buigen.

Wat kan je doen tegen knakkende knieën?

Het advies is bewegen, zorgen dat het gewricht soepel blijft. Dat is wat veel artsen en fysiotherapeuten zullen adviseren.

Het beste is om de beweging zo groot als mogelijk te maken. Dus het liefst een volledige kniebuiging en strekking zodat het hele gewricht soepel wordt. Met alleen wandelen is de beweging relatief klein en zal je dus nog steeds een knakkend geluid houden bij grotere bewegingen. Ook is bij wandelen de belasting relatief laag.

Beste oefeningen tegen knakkende knieën

Zoals geschreven, de beste oefening is een volledige kniebuiging. Hierbij raakt dus de achterkant van je bovenbeen de achterkant van je onderbeen. Kuit tegen hamstring dus.

Waarschijnlijk kan je dat niet met je voeten volledig op de grond. De is logisch, weinig mensen hebben de mobiliteit in hun enkel om dat te kunnen. Dus zal je je hak van de grond moeten halen, iets omhoog, dan kan je een volledige buiging maken.

Dat traint alleen niet zo prettig, je balans houden is dan vaak erg lastig terwijl je juist focus wilt hebben op de beweging, en niet op je balans.

Dat is de reden dat een schuin trainingsboard goed kan helpen. Hier sta je namelijk in een betere houding op waardoor een volledige kniebuiging voor vrijwel iedereen mogelijk is.

Knakkende knie, hoe kom je er vanaf? Start positie4

 

 

Een goede warming up is belangrijk. Wat ik prettig vind is om vanuit mijn laagste positie korte bewegingen omhoog te maken, een beetje verend dus. Je veert een beetje omhoog en zakt dan weer terug in een soepele beweging. Probeer dit maar eens 100 herhalingen, waarschijnlijk zal je bij 50-60 ervaren waarom dit je knie goed warm maakt.

In het begin zal je merken dat het best zwaar is en dat je knieën aardig zullen knakken. Maar dat gaat afnemen, je knie wordt sterker en het knakken wordt minder. Je doel moet zijn om 5 sets van 20 herhaling te kunnen maken zonder gewicht of steun. Dus met je eigen lichaamsgewicht. Dat is een beetje de standaard, als je dat kan, zullen je knieën sterk genoeg zijn en zal het knakken veel minder worden.

Wil je meer dan de standaard, dan kan je natuurlijk met gewicht verder opbouwen.

Voordeel van volledig buigen knieën

Het voordeel van het opbouwen van kracht met een volledige beweging van de knie is dat er veel minder risico is op blessures. Je knie is namelijk in zijn volledige beweging sterk, en niet alleen bovenin. Dat is wat je wel vaak ziet bij sporters die een squat tot 90 graden maken, die zijn sterk bovenin, maar als ze verder zakken dan 90 graden, dan neemt de kracht snel af. Het probleem daarbij is dat wanneer de beweging tijdens het sporten op een bepaald moment die 90 graden passeert, er kans op blessures ontstaan.

Dat is tevens de reden dat het gebruik van een schuin trainingsboard voordelen heeft, het zorgt ervoor dat de juiste spieren sterker worden en verkleint de kans op blessures.

Dus heb je last van knakkende knieen? Ga aan de slag met volledige buiging van je knie!