hoe lang duurt zweepslag

Hoe lang duurt zweepslag?

Een zweepslag herstel kan 2 tot 12 weken duren. Dit is afhankelijk van de ernst van de blessure.

Een zweepslag kan een klein scheurtje in de kuitspier (meestal) zijn, die herstellen sneller dan een groter scheurtje. Een zweepslag kan in iedere spier voorkomen, maar meestal in de kuit spieren of hamstrings.

Hoe een zweepslag ontstaat

Een zweepslag ontstaat door een plotselinge explosieve bewegingen tijdens het sporten.

De belangrijkste oorzaak van het scheuren van de spier kan zijn overbelasting, te hoge piek belasting, langdurige overbelasting, hoge belasting bij koude of korte spieren.

Ook op een harde ondergrond komen zweepslagen vaker voor.

Een zweepslag kan ook ontstaat bij een onschuldige beweging tijdens het sporten. Het voelt dan alsof er iets knapt in je onderbeen, alsof je ergens op bent gaan staan terwijl er niemand in de buurt was. Er is direct een stekende pijn met verminderde belastbaarheid. Je pijnlijke been kun je na een zweepslag niet meer goed belasten.

Zweepslag behandeling

Na een zweepslag heb je stijve kuit spieren. Je voelt een scherpe pijn en belasten gaat niet. Het beste is om je been hoog te leggen zodat de zwelling beperkt blijft. Door de zwelling kan de kuit dik worden.

In de eerste periode is rust belangrijk. Je moet de kuit de tijd geven om weer aan te groeien. Belasten zal niet het herstel bespoedigen. Pas als de pijn in de kuit weg is en er geen klachten zijn bij lichte belasting kun je weer met een opbouwend oefenprogramma aan de slag gaan.

Als deze oefeningen volledig pijnvrij uitvoerbaar zijn, kun je weer starten met sporten. Voordat je weer gaat sporten is het goed om een fysiotherapeut te laten testen of alles in orde is.

Zweepslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook bij een zweepslag.

om te kunnen voorkomen kijken we naar de oorzaak van deze blessure. Veelal is het overbelasting met korte spieren.

Korte spieren zijn spieren die een beperkte beweging aan kunnen. Dit merk je doordat je bij het oprekken van de kuit snel voelt dat het pijnlijk wordt. Dit is een signaal van korte spieren.

Het probleem bij een korte spier is dat bij bepaalde beweging de grens wordt overschreden. Ofwel. Je probeert dan in het gebied van uitrekken een hoge belasting uit te voeren. Resultaat? Spierscheuring, ofwel zweepslag. Er is met een korte spier een verhoogde kans op blessures.

Een sterke spier die over de gehele maximale beweging een hoge belasting aan kan, verminderd het risico op een zweepslag enorm.

Een hele goede oefening om de kuitspier te trainen in de volledige beweging:

  • Ga bij een muur staan
  • Zet je handen tegen de muur op schouder hoogte
  • Zet je voeten zover naar achter dat je hakken net van de grond komen. (alsof je je kuit oprekt)
  • Houd je lichaam verder recht, ook je knieën en heupen.
  • Kom nu zo hoog mogelijk op je tenen, houd wel je lichaam helemaal recht
  • Kom daarna weer omlaag, zorg dat je hakken de grond net net raken
  • Doe hier 3 setjes van 10-15 herhalingen, 3 x per week.

Met deze oefening maak je je kuit sterker en flexibeler. Je zult merken dat je steeds wat verder van de muur kunt staan met je voeten. De kuitspier wordt langer, maar tegelijk ook sterker, over de hele beweging.

Gaat je dit makkelijk af? Dan kun je dezelfde oefening uitvoeren per been. Dus dan ga je op 1 been staan, de andere voet leg je op je been die je traint. Zo verhoog je de belasting voor meer kracht.

Een alternatief is het zittende te doen. Je kunt een Slant Board gebruiken om je hak verder omlaag te kunnen laten gaan (of een andere verhoging voor je tenen). Door gewicht op je knie te leggen maak je de oefening zwaarder.

Warming up

Een goede warming up is ook belangrijk om blessures te voorkomen. er is veel discussie op een warming up wel nodig is of niet.

Persoonlijk vind ik het fijn als mijn spieren goed doorbloed zijn en gewent zijn aan de gehele beweging. Dus bovenstaande oefening is prima om uit te voeren voordat je gaat sporten. Je hoeft dan niet 3 setjes te doen van 15 herhalingen, maar 2x 8-10 is prima. Je kuit is dan goed doorbloed waardoor je minder risico loopt op een zeepslag.